Stefan Knapen

PhD-student – Co-assistent

September 9, 2016
by Stefanknapen
0 comments

Een actogram – het resultaat van het dragen van een actiwatch

Voor mijn onderzoek houd ik me bezig met de biologische klok in stemmingsstoornissen. Mijn eerste papers gingen over winterdepressie, ik doe onderzoek naar chronotype en ik verzamel data met behulp van een actiwatch.

Een actiwatch is een armband die je activiteit en lichtinval meet. Zoals een fitbit? Jup, zoals een fitbit, maar dan veel nauwkeuriger en veel betrouwbaarder. Vervolgens kan je met deze verzamelde data gaan rekenen. Zo kan je met behulp van de activiteit berekenen wanneer iemand ging slapen en wanneer iemand wakker is. Ook kan je goed zien hoeveel iemand beweegt in de nacht. En het mooiste is dat je dit allemaal in een grafiek te zien krijgt. Zo’n grafiek heet een “Actogram” (acto = activiteit, gram = registratie). En zo’n actogram snap je eigenlijk alleen als je er één een keer gezien hebt.

Deze zomervakantie heb ik een actiwatch gedragen tijdens mijn vakantie in Oostenrijk. Hier zie je het actogram hiervan:

Actogram_Stefan_Knapen

Het Actogram

Hierboven zie je mijn actogram van twee weken een actiwatch dragen. Heel simpel gezegd zijn de zwarte balken de activiteit, de gele balken de lichtinval en als er geen activiteit is beweeg ik ook niet. Ik heb wat cijfers in het actogram gezet om hier en daar wat meer uit te leggen:

 • 1A / 1B: Op één rij staan twee dagen weergegeven. Tegelijk zie je dat elke dag wel een eigen regel heeft in de tekst. Dit is omdat alle dag twee keer weergegeven zijn, dit noemen we een “48-uursplot” of “dubbelplot”. Deze dubbelplot is om de activiteit (en vooral het ritme) duidelijker weer te geven. Als mensen namelijk gaan schuiven in hun slaap (elke avond later naar bed en later uit bed) kan je dat makkelijker zien als de periodes met weinig activiteit aansluitend zijn.
 • 2. De 2 staat bij een stukje activiteit die tot laat in de avond doorgaat, waarschijnlijk heb ik daar lang wakker gelegen. Het complete gebrek aan activiteit erna betekent dat ik het horloge af heb gedaan. Dit is eigenlijk niet de bedoeling als je zo’n apparaat draagt.
 • 3. De drie staat op een mooie plek. Sandra (mijn vriendin) en ik zijn hier aangekomen in Oostenrijk en op de eerste dag in Oostenrijk besloten we met een skilift naar een berg te gaan en deze af te lopen. Met andere woorden: heel veel activiteit + licht. Deze hele vele activiteit is terug te zien in de avond, toen onze energie op was :).
 • 4. Het cijfer vier staat bij de dag dat we terug in de auto zitten. Hier zie je heel erg weinig activiteit. Dit had vooral te maken met de vele file die we tegen kwamen..
 • 5. De vijf staat bij de dag terug van vakantie. Je ziet op die maandag wat versnipperde activiteit en ‘s nachts ook nog behoorlijk wat beweging. Dat was de eerste nacht dat Sandra en ik onze kat kregen (princess Leia) en die deed goed haar best om ons wat wakker te houden.

En zo krijg je een goed idee wat een actogram is en hoe de interpretatie werkt met alleen er naar kijken. Vervolgens valt er nog een heleboel aan te rekenen en met statistiek te bepalen. Dat is iets voor een volgend artikel!

Oja, aangezien ik het over onze kat heb gehad, hier een verplicht plaatje van de kat. Staat er ook nog iets leuks in dit artikel 😉princess_leia

June 8, 2016
by Stefanknapen
1 Comment

De timing van lichttherapie en chronotype

Sinds 2012 ben ik bezig met wetenschappelijk onderzoek. Nu zijn de publicaties over dit onderzoek vaak in het Engels en vaak ook nog vakspecifiek geschreven, om zo als wetenschappers zo gemakkelijk mogelijk met elkaar in de diepte te kunnen discussiëren. Aan de andere kant moet de wetenschap toegankelijk zijn voor iedereen, daarom zal ik voor elke publicatie die ik doe een samenvatting in het Nederlands en in begrijpelijke taal op m’n blog schrijven. Hierbij de tweede.

The relationship between chronotype and treatment outcome with light therapy on a fixed time schedule

Dit artikel gaat over patiënten met winterdepressie en de therapie die ze hiervoor krijgen: lichttherapie. In dit artikel hebben we het over het belang van de timing van lichttherapie. Lees het artikel hier: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016503271531483X

Introductie

In de literatuur is er veel geschreven over het effect van lichttherapie voor patiënten met winterdepressie. Hier zijn veel verschillende protocollen voor bedacht, en specifiek wordt er gedacht dat het belangrijk is om het licht op een specifiek tijdstip te geven. In de ochtend is sowieso belangrijk, maar er wordt ook gedacht dat je de lichttherapie individueel moet timen, op het perfecte moment voor de individuele patiënt. Deze timing is afhankelijk van het chronotype van de patiënt. Is hij/zij meer avondtype? Dan moet hij/zij later lichttherapie krijgen. Juist meer ochtendtype? Dan moet de patiënt eerder licht krijgen.

Dit is niet hoe het gaat in het Universitair Centrum Psychiatrie, daar krijgen alle patiënten lichttherapie om 8 uur ‘s morgens, aangezien dat logistiek makkelijker te regelen valt. Als je hier de protocollen op na slaat is dit tijdstip eigenlijk uitermate geschikt voor patiënten die heel erg late types zijn, en minder geschikt voor ochtendtypes (die zouden veel eerder licht moeten krijgen).

In deze studie wilden we testen of we dat ook terug zagen in de resultaten van de lichttherapie. Hebben patiënten met een avond-chronotype een beter effect van de lichttherapie, omdat de timing beter zou zijn voor deze patiënten?

Hoe?

In dit onderzoek hebben we vier studies die in het verleden zijn uitgevoerd gecombineerd. Deze studies keken vooral naar verschillende soorten licht, hier kwamen uiteindelijk geen grote verschillen uit, vandaar dat we de studies op één hoop hebben kunnen gooien. Al deze patiënten kregen wel lichttherapie om 8 uur ‘s ochtends. Voorafgaand aan de lichttherapie werd uitgevraagd of patiënten meer ochtendtype waren of meer avondtype met de morningness-eveningness questionnaire (MEQ) (leuk om ook eens zelf in te vullen!). Daarnaast werden de depressieve symptomen uitgevraagd met een gestructureerde vragenlijst. Na afloop van de lichttherapie werd gekeken hoe veel effect de lichttherapie had door opnieuw de depressiescore te berekenen.

Vervolgens hebben we hier een grafiek van gemaakt, om te kijken of patiënten met een avond chronotype inderdaad meer therapiesucces hadden dan ochtendtypes. Hier hebben we ook nog statistische tests over gedaan.

En? Wat kwam eruit?

We zagen allereerst dat we aardig wat verschillende chronotypes in onze groep van 132 patiënten hadden, maar dat de extreme avondtypes ontbraken in onze analyse. Vervolgens hebben we er een grafiek van gemaakt, die er als volgt uit ziet:

Chronotype en therapiesucces winterdepressie

In deze grafiek is te zien dat bijna alle patiënten een goed succes hadden op de lichttherapie om 8:00. Verder zie je geen relatie in therapiesucces en het zijn van een avondtype (een lagere “MEQ-score”, meer links in de grafiek). Ook met statistische tests zagen we niet dat avondtypes het nou echt beter deden dan ochtendtypes, iets wat we wel op basis van de bestaande kennis zouden verwachten.

Conclusies

De eerste conclusie die we kunnen trekken is dat lichttherapie om 8 uur ‘s ochtends voor alle patiënten met winterdepressie eigenlijk heel goed werkt. We vinden in onze groep geen aanwijzingen om het licht nog verder te timen op het chronotype van de patiënten.

Daarnaast is dit interessant, omdat dit tegen de verwachtingen in gaat van de bestaande literatuur. Er wordt uitgegaan van het optimale effect wanneer je lichttherapie op het optimale moment geeft vanwege een fase-schuivend effect van licht. Licht op een specifiek moment zorgt ervoor dat je meer als een ochtendtype gaat leven, in plaats van avondtype. Er wordt gedacht dat patiënten met winterdepressie hier problemen mee hebben in de winter, dat hun interne klok uit fase loopt met de externe ritme. Dat de interne klok als het ware niet gelijk loopt met de klok die aan de muur hangt. Onze resultaten gaan daar nou niet direct tegenin, daarvoor is dit onderzoek niet goed genoeg, maar het laat wel zien dat er misschien andere redenen zijn dat lichttherapie werkt.

Deze studie is uiteraard niet perfect, het is een retrospectief onderzoek. Dit betekent dat we op eerder verzamelde data analyses doen. Beter is het als je de vraag van te voren bedenkt, en vervolgens data verzamelt om die vraag te beantwoorden. In dit geval zou je een studie bedenken waar een deel van de patiënten wél optimaal getimede lichttherapie krijgt en een deel van de patiënten “gewoon” om 8 uur licht krijgt. Dan kan je tussen die groepen kijken of er verschillen zijn. Helaas is er niet altijd tijd (/geld) voor dergelijk prospectief onderzoek.

Het artikel is te vinden op PubMed en ScienceDirect. De volledige referentie is: Knapen SE, Gordijn MCM, Meesters Y. The relation between chronotype and treatment outcome with light therapy on a fi xed time schedule. J Affect Disord 2016;202:87–90. doi:10.1016/j.jad.2016.05.009.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Was dit duidelijk voor een alledaagse lezer of is het nog te specifiek? Ik zit hier zelf namelijk diep in, dus de vertaalslag maken is soms wat moeilijk. Ik hoor het graag. Ook hoor ik graag ideeën, opmerkingen of vragen!

April 24, 2016
by Stefanknapen
0 comments

Mijn Overhemden – Mizzen and Main

Iedereen die mij af en toe tegenkomt in het dagelijks leven heeft inmiddels wel gehoord dat ik nogal fan ben van de overhemden die ik draag. Om dit verder te bekrachtigen, en wat uitleg te geven over deze overhemden, wil ik jullie hierbij laten zien welke overhemden dat dan zijn.

Mizzen and Main overhemden

De overhemden die ik draag zijn van Mizzen+Main, een kledingmerk uit Dallas, Texas, USA. Een bedrijf dat in 2012 is gelanceerd met als doel om mooie kleding te maken, die ook nog eens prettig zijn om te dragen.Ik ben via een advertentie bij de Tim Ferriss Podcast bij deze hemden gekomen.

De overhemden zijn gemaakt van een mengstof van katoen en elastine, hetzelfde type stof waarvan je speciale hardloopshirt van gemaakt is zeg maar. En dat is precies de reden dat ik nooit meer een ander type overhemd zal dragen:

 • Nooit strijken. Ik kreeg in december een strijkplank voor Sinterklaas. Nog nooit gebruikt, want deze hemden hoeven niet gestreken te worden. Sterker nog, je hoeft ze niet eens uit te hangen. Ik gooi ze in mijn rugtas, trek ze aan en binnen enkele minuten zitten ze goed. Deze stof kreukt niet.
 • Verkoelend, dus nooit erdoorheen zweten. Als ik een presentatie geef, zal niemand ooit meer aan mijn oksels zien dat ik het spannend vind. Deze stof is namelijk hartstikke doorluchtend, en zweetplekken zie je niet eens. Ik droeg dit overhemd op een bruiloft in Frankrijk in augustus, ideaal.
 • Ze zitten ook nog eens lekker. Comfortabel als een hardloopshirt dus. Echt zo comfortabel als een hardloopshirt. Jazeker, ik heb afgelopen jaar de 4 Mijl van Groningen in dit shirt gelopen. Zie foto hieronder.
 • De overhemden zijn mooi. De minst belangrijke reden, maar de overhemden zien er ook nog eens mooi uit. Ik krijg complimenten die ik eerder niet kreeg over wat ik droeg, en deze complimenten zijn voor mij vaak een reden om een betoog als deze af te steken.

Iedereen die ik over deze overhemden vertel wordt enthousiast, tot ik begin over de prijs. Dat is namelijk het enige nadeel van deze hemden, ze zijn ongeveer 100e per stuk en ze worden alleen in de Verenigde Staten verkocht. Bij een bestelling zitten dus ook nog eens best hoge import/verzendkosten. Voor mij een reden om aan mensen te vragen ze mee te nemen als ze toevallig in de USA zijn. Een vrij hoge prijs dus, maar voor mij het geld dubbel en dwars waard.

Waar, wat en hoe? En Stefan.. Krijg je betaald om dit te zeggen?

Iedereen vraagt of ik betaald krijg om zo enthousiast over een overhemd te praten. Nee, dat krijg ik niet. Ik had het graag gezien dat Mizzen+Main mij af en toe een shirt toe stopte, maar dat heb ik nog niet voor elkaar gekregen. Dus dit alles is puur uit enthousiasme voor het merk. Wél is het inmiddels zo dat als je een shirt koopt op hun website via onderstaande link dat ik dan een coupon code krijg van 50$, om zelf weer een shirt te kopen. Dus iedereen wint!

Je kan de shirts online bestellen op de Mizzen+Main website. Verder kan je ze in verschillende winkels in de VS ook kopen, maar dan moet je daar toevallig wel in de buurt zijn.

July 6, 2014
by Stefanknapen
0 comments

Lichttherapie duur en verwachtingen – eerste publicatie

Sinds 2012 ben ik bezig met wetenschappelijk onderzoek. Nu zijn de publicaties over dit onderzoek vaak in het Engels en vaak ook nog vakspecifiek geschreven, om zo als wetenschappers zo gemakkelijk mogelijk met elkaar in de diepte te kunnen discussiëren. Aan de andere kant moet de wetenschap toegankelijk zijn voor iedereen, daarom zal ik voor elke publicatie die ik doe een samenvatting in het Nederlands en in begrijpelijke taal op m’n blog schrijven. Hierbij de eerste.

The duration of light treatment and therapy outcome in seasonal affective disorder

Dit artikel gaat over lichttherapie voor patiënten met seizoensgebonden depressie (winterdepressie) en over of verwachtingen meespelen in de therapiesucces. Het volledige artikel is hier te vinden: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032714003292

Introductie

Winterdepressie is een stemmingsstoornis met een terugkerend patroon wat seizoensgebonden is. Al jarenlang is lichttherapie de standaard therapie voor patiënten met winterdepressie. Over de duur van de therapiesessies is echter nog veel discussie. Daarnaast is ook bekend dat verwachtingen voorafgaand aan de therapie een relatie heeft met uiteindelijk therapiesucces. In deze studie wordt terugkijkend op oude data gekeken of er een verschil is tussen 1 week lichttherapie en 2 weken lichttherapie en de invloed van verwachtingen.

Hoe?

In dit onderzoek worden 3 studies die in het verleden gedaan zijn bij elkaar gevoegd en wordt gekeken of patiënten met 1 week lichttherapie het beter doen dan patiënten met 2 weken. Twee van deze studies hebben namelijk twee weken licht gegeven, terwijl de derde maar één week licht gaf. Patiënten die gediagnosticeerd zijn met winterdepressie (volgens de DSM-IV criteria) deden mee.

Voorafgaand aan lichttherapie werd hun depressiescore gemeten, net als na 1 week licht, (eventueel) na 2 weken licht en een week nadat de lichttherapie gestopt werd. Op die manier zie je een verloop van de depressiescore voor, tijdens en na lichttherapie. Voorafgaand aan de studies werden ook de verwachtingen van lichttherapie gemeten.

Vervolgens werden hier grafieken van gemaakt en werd de data statistisch getest.

En? Wat kwam eruit?

Er is geen verschil in uiteindelijk therapiesucces tussen één en twee weken lichttherapie. Het verschil wat we wel vonden was dat de patiënten met één week licht sneller resultaat hadden van de therapie. Dit is te zien in onderstaande grafiek.

Figure 1. Pattern of depression ratings over time for two weeks seperately

 

Als we verwachtingen meenamen in de analyse bleken deze een significant positief effect te hebben.

Daarna keken we naar het verschil in verwachtingen tussen mannen en vrouwen. Hier viel iets op. De verwachtingen bij mannen hebben geen enkele relatie met therapiesucces, terwijl dit bij vrouwen wel zo is. Hoe beter de verwachting, hoe beter de therapiesucces was. Zie onderstaande grafiek.

Figure 2. Differences in expectations and percentage therapy outcome in male subjects and female subjects.

 

Conclusies

De eerste conclusie is dat één week lichttherapie genoeg is voor patiënten met winterdepressie. De tweede conclusie is dat als patiënten langer therapie krijgen, dat de snelheid van beter worden langzamer is. Wij denken dat de verwachting van een extra week lichttherapie hier verantwoordelijk voor is (“Ik moet nog een week krijgen, dus ik voel me vast nog niet op m’n best”). Interessant genoeg is dit ook aan te tonen in de statistiek.

Daarnaast lijkt de verwachting alleen in vrouwen een relatie te hebben met de therapiesucces. Misschien is dit effect dus alleen van belang bij vrouwen?

Uiteraard is deze studie niet perfect. Het onderzoek is gedaan op bestaande data, die niet verzameld werden destijds om deze vragen op te lossen, dan was de opzet waarschijnlijk heel anders geworden. Maar het is waarschijnlijk wel van wat interessante waarde.

Artikel te vinden op ScienceDirect. Volledige referentie: Knapen SE, van de Werken M, Gordijn MCM, Meesters Y. The duration of light treatment and therapy outcome in seasonal affective disorder. J Affect Disord 2014; 166: 343–6.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Was dit duidelijk voor een alledaagse lezer of is het nog te specifiek? Ik zit hier zelf namelijk diep in, dus de vertaalslag maken is soms wat moeilijk. Ik hoor het graag. Ook hoor ik graag ideeën, opmerkingen of vragen!

November 2, 2013
by Stefanknapen
0 comments

Presentatie Lifehacking Mini Academy Online

Alweer bijna een jaar geleden (in december 2012) werd Lifehacking.nl vijf. Dit hebben we gevierd in Den Haag met een Lifehacking Mini Academy, die online werd gestreamd. Hier werden een aantal korte presentaties van auteurs én lezers gehouden.

Zelf mocht ik de dag afsluiten met de laatste presentatie. Om het een beetje luchtig te houden ging deze presentatie over hoe je supersnel je veters kan strikken en hoe je je shirts kan oprollen.

Hier de presentatie, kwaliteit is niet fantastisch, maar hij is in ieder geval terug te kijken.

De YouTube Presentatie

De Slides

August 9, 2013
by Stefanknapen
0 comments

Klein eBook of Mini-Kits als Output op het Internet

Bloggen is leuk. Contact krijgen met je lezers en de discussie verlengen naar de de comments is denk ik één van de grootste krachten van dit medium.

Maar een blog post gaat maar tot zover. Als je kijkt naar grote bloggers als Chris Guillebau, Leo Babauta en mijn persoonlijke favoriet Scott H Young, bieden zij meer aan dan alleen blog posts. Veel van deze bloggers hebben mini-producten, evenals grote producten. Kleine guides, vaak in PDF formaat, die ze in ruil voor je email-adres gratis aanbieden.

Zelf ben ik de laatste tijd hier ook meer over gaan nadenken. Ik denk dat een groot scala aan mini-producten je professionaliteit erg ten goede kan doen. Je laat zien dat je in staat bent tot kwalitatieve output en om de lezer geeft. Daarnaast kan je gericht een email-lijst opbouwen. Ik kan bijvoorbeeld mensen die mijn ebook ‘How to build a blog as a student’ andere dingen bieden dan lezers die met mijn ‘Successful Student Motivational Course‘ hebben meegedaan.

De komende tijd zal ik dus mijzelf focussen op mini-producten. Kleine infoproducten, veelal gratis, gericht op een bepaald onderwerp. Tijdens de research over deze producten zal ik waarschijnlijk genoeg info hebben om ook blog posts te blijven schrijven.

Wat betekent dit nou concreet? Binnenkort kan je een Nederlandstalig eBook verwachten over hoe je gemakkelijk een persoonlijke website kan bouwen. Mijn eerste Nederlandstalige eBook! Hoewel mijn Engelstalige het goed laat zien, denk ik dat een op de Nederlandse markt gericht eBook beter is voor de Nederlandse lezers, zeker omdat ik daarin zal laten zien hoe je .nl domeinen registreert en deze ook kan hosten.

Daarnaast zal ik binnenkort een Engelstalig eBook uitbrengen over verschillende ‘Skills’ die je kan vervaardigen. Een simpele gids, met daarin heel veel verschillende (‘random’) skills, waarom je ze zou moeten leren en hoe je ze snel kan leren, inclusief resources om het te leren. Ik denk dat voor veel studenten het vervaardigen van skills een goede manier kan zijn om een leuk verhaal te creeëren, en een interessant persoon te worden.

Mocht je nou interesse hebben, laat even een comment achter. Dan zal ik je op de hoogte houden!

July 7, 2013
by Stefanknapen
1 Comment

Verbaas Ieder Kassameisje en Bespaar Ruimte in je Portemonnee

2013-07-07 18.10.49Afgelopen maanden was het gemiddelde gesprek met een kassameisje in de Albert Heijn een stuk interessanter dan de gesprekken die ik ervoor had. Eerst een verbaasde blik van het kassameisje, daarna nog meer verbazing en vervolgens een reactie als ‘Wow, dat is leuk!’ Dit gaat niet over een nieuwe piercing, vreemde haarstijl of een leuk shirt, maar over een simpele lifehack.

Bespaar Ruimte in je Portemonnee

Sinds een halfjaar heb ik een beduidend kleinere portemonnee. Deze portemonnee (de secrid, absoluut aan te raden, ook nog eens van een Nederlands bedrijf!) heeft geen ruimte voor kleingeld (mijn broekzak wel) alleen voor wat briefgeld en ongeveer 8-10 pasjes. Op dit moment heb ik 9 pasjes in mijn portemonnee.

Dit kan door het handige pasje van ‘PasjeNU‘. Deze website geeft je de mogelijkheid om 8 barcodes van verschillende pasjes op één simpel pasje te drukken. Een besparing dus van 7 pasjes in je portemonnee.

Het proces is heel simpel, je kiest wat voor een pas je wilt maken (1 met 4 barcodes en een foto of 1 met 8 barcodes), je voert de barcodes in en je laat hem drukken. Voor maar 4 euro. Aangezien iedereen een Albert Heijn bonuskaart heeft, kan je die alvast inwisselen, dus het zou nooit een pas extra in je portemonnee zijn.

Wat mij betreft is het die vier euro allang waard geweest. Al is het alleen al steeds opnieuw de verbazing van de kassameisjes:

AH: “Heeft u een bonuskaart?”
Stefan: “Ja, het is de bovenste.” *Geeft pasje*
AH: “Huh?” *BLIEP* “Oh! Wat handig, zelf gemaakt?”
Stefan: “Nee hoor, pasje.nu, 4 euro, fijne dag nog!”

Enjoy.

June 2, 2013
by Stefanknapen
0 comments

Richard Feynman over Biologische Studies

Met lezen kom je altijd langs interessante stukken. Op het moment ben ik aan het lezen in Richard Feynman’s biografie, ‘Surely You’re Joking Mr Feynman.’ Feynman is één van de grotere Natuurkundigen die ooit deze aardbodem heeft bewandeld. Hij heeft een Nobelprijs gewonnen en heeft onder andere meegewerkt aan het Manhattan Project.

Maar bovenal is het een heel interessant persoon. Zijn biografie is erg vermakelijk, hij maakt grappen aan de lopende band, vertelt met een buitengewone vermakelijkheid over ingewikkelde concepten en laat zien hoe je een succesvol persoon kan zijn, die ook nog een lolletje maakt.

Een inspirerend persoon dus. Persoonlijk vind ik het erg moeilijk hoe serieus de ‘grote mensenwereld’ vaak is en ben blij te zien dat het ook anders kan.

Feynman heeft als experiment tijdens Graduate School (een soort Masterstudie) andere vakken gevolgd, waaronder biologie. Hier deed hij een interessante bevinding. Toen hij een presentatie moest houden over een proces in een kat ging hij de hele anatomie van de kat uitleggen, in de veronderstelling dat ze dit toch nog niet hadden opgezocht. De reactie uit de zaal was: ‘Maar dit kennen we toch allemaal allang?’ Waarop de quote volgde:

“Oh,” I say, “you do? Then no wonder I can catch up with you so fast after you’ve had four years of biology.” They had wasted all their time memorizing stuff like that, when it could be looked up in fifteen minutes.

Als Geneeskunde student was ik uiteraard direct geraakt. Wij leren rijtjes diagnoses uit ons hoofd, rijtjes symptomen en dan ook rijtjes behandelmethodes. Het echte snappen van de stof? Niet echt. Soms voelt het alsof het werk van een arts binnen vijf jaar overgenomen kan worden door een computer.

Gelukkig bestaat het beroep van arts uit meer dan alleen de juiste diagnose stellen. De vaardigheden om met een patiënt om te gaan, binnen een multidisciplinair team te werken en anamneses juist uit te voeren, dat is niet gemakkelijk in te halen. Wel geeft Feynman stof om over na te denken.

December 14, 2012
by Stefanknapen
0 comments

Lux-metingen laptop en iPhone

Er wordt veel gesproken over de slechtheid van licht van je laptop op nachtelijke slaap. Door op je laptop te werken zal je niet meer in slaap komen. Ook de iPhone heeft het gedaan, ‘s nachts nog een potje Angry Birds of 18 zorgen voor een verstoorde nachtrust.

Aangezien ik onderzoek doe bij de afdeling Chronobiologie van de Rijksuniversiteit Groningen besloot ik om hier maar even wat aan te meten. We hebben een lux-meter (lichtintensiteit) en volledig te verduisteren kamers. De resultaten:

Resultaten metingen Macbook Pro en iPhone 4

Macbook Pro

Zonder f.lux

 • Intensiteit laagst (via knopjes bovenin toetsenbord): 1.1 lux
 • Halverwege: 13.3 lux
 • Hoogst: 68 lux

Met f.lux (fluorescent

 • Laagste intensiteit: 0.6 lux
 • Halverwege: 6.4 lux
 • Hoogst: 40.5 lux

iPhone

 • Intensiteit laagst: 0.25 lux
 • Half: 15.5 lux
 • Intensiteit volledig: 37 lux

Discussie

F.lux is een applicatie wat een oranje filter over je scherm plaatst. Dit kan je downloaden voor de Mac en voor Windows en zal automatisch aanspringen wanneer de zon onder gaat. Je scherm wordt beduidend minder blauw. Blauw licht is de kleur die het beste door de ogen als ‘buitenlicht’ wordt beschouwd, dus die het meest zorgt voor wakker blijven en een verstoord slaap-waakritme.

Je ziet bij het gebruik van een laptop dus een heel groot verschil tussen de intensiteit op zijn hoogst en op zijn laagst. Nu zul je niet zo snel je laptop op de volledige intensiteit zetten in een donkere kamer, maar halverwege kan hij nog best komen. Hier is al sprake van een factor 10 in de lichtintensiteit, dus iets om over na te denken. Vaak als je de intensiteit lager zet is het even wennen, maar goed te doen. Mocht je nou toch graag een grotere intensiteit hebben, installeer dan f.lux, scheelt alweer de helft.

Bij de iPhone is het effect van ‘automatisch aanpassen’ erg interessant. In een donkere kamer past de lichtintensiteit zich automatisch aan. Mocht je bijvoorbeeld graag een duidelijk scherm willen overdag, zonder weerspiegelingen, dan is de volledige intensiteit logisch. Zorg er echter wel voor dat je ‘pas automatisch aan’ aan hebt staan, want dan zal het scherm al een heel stuk minder fel worden in de nacht, wat inderdaad beter is voor je slaap-waak ritme en ook voor de nacht zelf!

Een paar beperkingen in dit mini-onderzoekje zijn wel dat een lux-meter voornamelijk het kleurenspectrum buiten het blauwe licht meet, terwijl je juist ook het blauwe licht goed wilt meten. Daarnaast heb ik geprobeerd de meter elke keer op dezelfde afstand te houden, maar dit zal ook nog een aantal millimeters hier en daar schelen. Tenslotte is de kleine testgroep (n=1) de grootste beperking, ik zou eigenlijk meer laptops/smartphones moeten testen!

August 28, 2012
by Stefanknapen
0 comments

Kindle Slim Neerzetten

Vakantie is bijna voorbij. Ik heb een groot deel van deze vakantie doorgebracht lezend.

Terwijl ik op het strand lag langs een mooi meertje in Frankrijk, vond ik een handige manier uit om te lezen met een E-reader.

Heel klein geultje graven in het zand, Kindle erin zetten en klikken maar. Zo maak je goed gebruik van dat een e-reader een stuk makkelijker leest dan een boek!

Tot zover mijn kleine lifehack deze vakantie. Ik ga verder met Game of Thrones. Ben inmiddels bij a Song of Swords!