Stefan Knapen

PhD-student – Co-assistent

Een actogram – het resultaat van het dragen van een actiwatch

| 0 comments

Voor mijn onderzoek houd ik me bezig met de biologische klok in stemmingsstoornissen. Mijn eerste papers gingen over winterdepressie, ik doe onderzoek naar chronotype en ik verzamel data met behulp van een actiwatch.

Een actiwatch is een armband die je activiteit en lichtinval meet. Zoals een fitbit? Jup, zoals een fitbit, maar dan veel nauwkeuriger en veel betrouwbaarder. Vervolgens kan je met deze verzamelde data gaan rekenen. Zo kan je met behulp van de activiteit berekenen wanneer iemand ging slapen en wanneer iemand wakker is. Ook kan je goed zien hoeveel iemand beweegt in de nacht. En het mooiste is dat je dit allemaal in een grafiek te zien krijgt. Zo’n grafiek heet een “Actogram” (acto = activiteit, gram = registratie). En zo’n actogram snap je eigenlijk alleen als je er één een keer gezien hebt.

Deze zomervakantie heb ik een actiwatch gedragen tijdens mijn vakantie in Oostenrijk. Hier zie je het actogram hiervan:

Actogram_Stefan_Knapen

Het Actogram

Hierboven zie je mijn actogram van twee weken een actiwatch dragen. Heel simpel gezegd zijn de zwarte balken de activiteit, de gele balken de lichtinval en als er geen activiteit is beweeg ik ook niet. Ik heb wat cijfers in het actogram gezet om hier en daar wat meer uit te leggen:

  • 1A / 1B: Op één rij staan twee dagen weergegeven. Tegelijk zie je dat elke dag wel een eigen regel heeft in de tekst. Dit is omdat alle dag twee keer weergegeven zijn, dit noemen we een “48-uursplot” of “dubbelplot”. Deze dubbelplot is om de activiteit (en vooral het ritme) duidelijker weer te geven. Als mensen namelijk gaan schuiven in hun slaap (elke avond later naar bed en later uit bed) kan je dat makkelijker zien als de periodes met weinig activiteit aansluitend zijn.
  • 2. De 2 staat bij een stukje activiteit die tot laat in de avond doorgaat, waarschijnlijk heb ik daar lang wakker gelegen. Het complete gebrek aan activiteit erna betekent dat ik het horloge af heb gedaan. Dit is eigenlijk niet de bedoeling als je zo’n apparaat draagt.
  • 3. De drie staat op een mooie plek. Sandra (mijn vriendin) en ik zijn hier aangekomen in Oostenrijk en op de eerste dag in Oostenrijk besloten we met een skilift naar een berg te gaan en deze af te lopen. Met andere woorden: heel veel activiteit + licht. Deze hele vele activiteit is terug te zien in de avond, toen onze energie op was :).
  • 4. Het cijfer vier staat bij de dag dat we terug in de auto zitten. Hier zie je heel erg weinig activiteit. Dit had vooral te maken met de vele file die we tegen kwamen..
  • 5. De vijf staat bij de dag terug van vakantie. Je ziet op die maandag wat versnipperde activiteit en ‘s nachts ook nog behoorlijk wat beweging. Dat was de eerste nacht dat Sandra en ik onze kat kregen (princess Leia) en die deed goed haar best om ons wat wakker te houden.

En zo krijg je een goed idee wat een actogram is en hoe de interpretatie werkt met alleen er naar kijken. Vervolgens valt er nog een heleboel aan te rekenen en met statistiek te bepalen. Dat is iets voor een volgend artikel!

Oja, aangezien ik het over onze kat heb gehad, hier een verplicht plaatje van de kat. Staat er ook nog iets leuks in dit artikel 😉princess_leia

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Required fields are marked *.