Stefan Knapen

PhD-student – Co-assistent

Lab Notes – Mijn Systeem na Een Week Wetenschappelijke Stage

| 0 comments

Per 1 september ga ik beginnen met mijn ‘wetenschappelijke stage’. Een onderzoeksstage van 20 weken. Dit ga ik doen bij de onderzoeksgroep Chronobiologie wat ik persoonlijk uiteraard heel erg gaaf vind. We gaan intracellulaire mechanismen onderzoeken bij mensen met een winterdepressie, een moeilijk, maar zeer interessant verhaal.

Voor deze stage moet eerst een stage aanvraag geschreven worden, wat 2000 worden bevat en alles beschrijft rondom het onderzoek. Dus wat heeft de onderzoeksgroep al bewerkstelligd op dit gebied? Wat is de achtergrond van de studie en dergelijke. Dat heb ik deze week gedaan en ik wil graag wat punten delen van het systeem dat ik gebruik.

Hoe ik mijn wetenschappelijke stage aanvraag schreef

Ik wil niet ingaan op de inhoud van mijn aanvraag, of over hoe ik mezelf motiveerde om hard na te kunnen denken en dergelijke. Misschien een andere keer. Nu gaat het puur over het systeem. Daarin zijn een aantal punten interessant, zeker voor mensen die ook onderzoek doen.

Mijn eigen computer

Het allerbelangrijkste hier is dat ik mijn eigen Macbook Pro gebruik. Ik ben wel in de medische bibliotheek, maar ik werk op mijn eigen laptop. Ik ben nogal goed met dit apparaat, dus om te gaan werken met een lompe computer van de universiteit leek mij niet handig.

Referenties slim beheren

Één van mijn belangrijkste punten was het slim beheren van mijn referenties. De tijden dat je handmatig de referenties onderaan de pagina schreef zijn wel voorbij als je meer dan 20 referenties hebt voor vijf pagina’s met tekst. Dat wordt te ingewikkeld.

Daarom is een referentie manager wel zo handig. Onze universiteit propageert RefWorks hiervoor, dat schijnt namelijk handig te zijn. Maar na andere mensen hier mee te zien stuntelen en aanschouwd te hebben dat de universiteit hier blijkbaar cursussen over moet geven heb ik gezocht naar andere referentie managers. Ik kwam bij Mendeley uit, een soort van ‘sociale’ referentie manager. Je kan groepen aanmaken en referenties delen. Prima. Wat ik vooral handig vind is het slepen erin. Ik maak een map met ‘wetenschappelijke stage’, download de volledige PDF artikel online en sleep dat erin. Huppa, alle meta-data (auteurs, journal, uitgave) staat er automatisch in. Ik hoef er verder niets mee te doen. Dat slepen is helemaal makkelijk met een tweede monitor, wat ik hierna beschrijf.

Update: blijkbaar heeft Mendeley een handige bookmarklet voor Chrome waarmee je artikelen kan importeren! Huppaaa.

Verder werkt Mendeley in word ook erg prettig. De sneltoets is cmd+ctrl+i heb ik al ontdekt om een referentie erin te zetten. Typ de auteur van het artikel in, druk op enter en hij staat. Prettig.

Een tweede monitor – bijna essentieel

Hoewel ik dus op mijn eigen laptop werk, maak ik wel gebruik van de studiefaciliteiten. Ik trek de monitor uit een computer op de universiteit en sluit die aan op mijn laptop, met een handig verloopstukje voor display naar VGA. Vervolgens zet ik de beeldschermen zo neer dat het 27 inch (of hoeveel zou het zijn) beeldscherm boven m’n laptop hangt, zodat ik een groot leesscherm heb.

 

Op deze monitor heb ik vervolgens het protocol vanwaar ik veel informatie haal openstaan, net als de handleiding over wat ik eigenlijk moet schrijven. Daarnaast staat ook m’n internetbrowser daar open. Dat heeft als voornaamste reden dat iedereen om mij heen (andere studenten) dat scherm zien. Een soort van sociale controle om niet op Facebook te kijken en dergelijke.

Daarnaast komen de downloads in Chrome altijd onderin te staan, vandaar sleep ik dan naar Mendeley, wat op m’n scherm eronder staat.

Een Custom Search in de Alfred App

Alfred is één van de gaafste Mac apps die ik in m’n bezit heb. Hij laat mij toveren met m’n computer. Hier ook, je kan ‘custom searches’ aanmaken, wat betekent dat je een zoekfunctie maakt voor bepalde sites. Dit heb ik gedaan voor PubMed, de database van alle medisch gerelateerde artikelen in de wereld.

Dus in plaats van naar Chrome te gaan, pubmed op te zoeken via de site van de bibliotheek druk ik nu twee keer op ‘shift’ en klik op cmb+V (aangezien ik vaak een artikel kopieer uit een ander artikel). Dan kom ik direct bij het artikel uit. Ja, dit is handig.

Voor geinteresseerden: hier is de custom search:

De Mac app ‘SelfControl’

Ik kwam pas donderdag achter deze handige app via Martijn Engler. SelfControl blokkeert bepaalde sites voor een tijd die je zelf instelt. Ik heb bijvoorbeeld een probleem om van Reddit af te blijven. Dat is dus één van de sites die in de lijst staat. Vervolgens voor 25 minuten om de pomodoro in stand te houden. Het mooie is dat SelfControl dit ongeveer doet via een systeemverandering, het ongedaan maken is erg moeilijk. Ik moet dus accepteren dat ik een uur niet op Facebook kan, dus ik ga maar iets nuttigs doen. Windows gebruikers kunnen SelfRestraint gebruiken.

Dit na één week – Wat kan ik nog meer opzetten?

Dit is dus het systeem dat ik na één week heb kunnen opzetten. Het werkt zeer goed, ik heb mijn stageaanvraag namelijk al praktisch af, in een hoog tempo.

Zijn er meer mensen bezig met onderzoek? En wat mis ik nu nog in het literatuur deel van het onderzoek. Slimme tips, en uiteraard ook vragen, mogen gedeeld worden in de comments!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Required fields are marked *.