Stefan Knapen

PhD-student – Co-assistent

Lichttherapie duur en verwachtingen – eerste publicatie

| 0 comments

Sinds 2012 ben ik bezig met wetenschappelijk onderzoek. Nu zijn de publicaties over dit onderzoek vaak in het Engels en vaak ook nog vakspecifiek geschreven, om zo als wetenschappers zo gemakkelijk mogelijk met elkaar in de diepte te kunnen discussiëren. Aan de andere kant moet de wetenschap toegankelijk zijn voor iedereen, daarom zal ik voor elke publicatie die ik doe een samenvatting in het Nederlands en in begrijpelijke taal op m’n blog schrijven. Hierbij de eerste.

The duration of light treatment and therapy outcome in seasonal affective disorder

Dit artikel gaat over lichttherapie voor patiënten met seizoensgebonden depressie (winterdepressie) en over of verwachtingen meespelen in de therapiesucces. Het volledige artikel is hier te vinden: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032714003292

Introductie

Winterdepressie is een stemmingsstoornis met een terugkerend patroon wat seizoensgebonden is. Al jarenlang is lichttherapie de standaard therapie voor patiënten met winterdepressie. Over de duur van de therapiesessies is echter nog veel discussie. Daarnaast is ook bekend dat verwachtingen voorafgaand aan de therapie een relatie heeft met uiteindelijk therapiesucces. In deze studie wordt terugkijkend op oude data gekeken of er een verschil is tussen 1 week lichttherapie en 2 weken lichttherapie en de invloed van verwachtingen.

Hoe?

In dit onderzoek worden 3 studies die in het verleden gedaan zijn bij elkaar gevoegd en wordt gekeken of patiënten met 1 week lichttherapie het beter doen dan patiënten met 2 weken. Twee van deze studies hebben namelijk twee weken licht gegeven, terwijl de derde maar één week licht gaf. Patiënten die gediagnosticeerd zijn met winterdepressie (volgens de DSM-IV criteria) deden mee.

Voorafgaand aan lichttherapie werd hun depressiescore gemeten, net als na 1 week licht, (eventueel) na 2 weken licht en een week nadat de lichttherapie gestopt werd. Op die manier zie je een verloop van de depressiescore voor, tijdens en na lichttherapie. Voorafgaand aan de studies werden ook de verwachtingen van lichttherapie gemeten.

Vervolgens werden hier grafieken van gemaakt en werd de data statistisch getest.

En? Wat kwam eruit?

Er is geen verschil in uiteindelijk therapiesucces tussen één en twee weken lichttherapie. Het verschil wat we wel vonden was dat de patiënten met één week licht sneller resultaat hadden van de therapie. Dit is te zien in onderstaande grafiek.

Figure 1.  Pattern of depression ratings over time for two weeks seperately

 

Als we verwachtingen meenamen in de analyse bleken deze een significant positief effect te hebben.

Daarna keken we naar het verschil in verwachtingen tussen mannen en vrouwen. Hier viel iets op. De verwachtingen bij mannen hebben geen enkele relatie met therapiesucces, terwijl dit bij vrouwen wel zo is. Hoe beter de verwachting, hoe beter de therapiesucces was. Zie onderstaande grafiek.

Figure 2. Differences in expectations and percentage therapy outcome in male subjects and female subjects.

 

Conclusies

De eerste conclusie is dat één week lichttherapie genoeg is voor patiënten met winterdepressie. De tweede conclusie is dat als patiënten langer therapie krijgen, dat de snelheid van beter worden langzamer is. Wij denken dat de verwachting van een extra week lichttherapie hier verantwoordelijk voor is (“Ik moet nog een week krijgen, dus ik voel me vast nog niet op m’n best”). Interessant genoeg is dit ook aan te tonen in de statistiek.

Daarnaast lijkt de verwachting alleen in vrouwen een relatie te hebben met de therapiesucces. Misschien is dit effect dus alleen van belang bij vrouwen?

Uiteraard is deze studie niet perfect. Het onderzoek is gedaan op bestaande data, die niet verzameld werden destijds om deze vragen op te lossen, dan was de opzet waarschijnlijk heel anders geworden. Maar het is waarschijnlijk wel van wat interessante waarde.

Artikel te vinden op ScienceDirect. Volledige referentie: Knapen SE, van de Werken M, Gordijn MCM, Meesters Y. The duration of light treatment and therapy outcome in seasonal affective disorder. J Affect Disord 2014; 166: 343–6.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Was dit duidelijk voor een alledaagse lezer of is het nog te specifiek? Ik zit hier zelf namelijk diep in, dus de vertaalslag maken is soms wat moeilijk. Ik hoor het graag. Ook hoor ik graag ideeën, opmerkingen of vragen!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Required fields are marked *.