Stefan Knapen

PhD-student – Co-assistent

Lux-metingen laptop en iPhone

| 0 comments

Er wordt veel gesproken over de slechtheid van licht van je laptop op nachtelijke slaap. Door op je laptop te werken zal je niet meer in slaap komen. Ook de iPhone heeft het gedaan, ‘s nachts nog een potje Angry Birds of 18 zorgen voor een verstoorde nachtrust.

Aangezien ik onderzoek doe bij de afdeling Chronobiologie van de Rijksuniversiteit Groningen besloot ik om hier maar even wat aan te meten. We hebben een lux-meter (lichtintensiteit) en volledig te verduisteren kamers. De resultaten:

Resultaten metingen Macbook Pro en iPhone 4

Macbook Pro

Zonder f.lux

  • Intensiteit laagst (via knopjes bovenin toetsenbord): 1.1 lux
  • Halverwege: 13.3 lux
  • Hoogst: 68 lux

Met f.lux (fluorescent

  • Laagste intensiteit: 0.6 lux
  • Halverwege: 6.4 lux
  • Hoogst: 40.5 lux

iPhone

  • Intensiteit laagst: 0.25 lux
  • Half: 15.5 lux
  • Intensiteit volledig: 37 lux

Discussie

F.lux is een applicatie wat een oranje filter over je scherm plaatst. Dit kan je downloaden voor de Mac en voor Windows en zal automatisch aanspringen wanneer de zon onder gaat. Je scherm wordt beduidend minder blauw. Blauw licht is de kleur die het beste door de ogen als ‘buitenlicht’ wordt beschouwd, dus die het meest zorgt voor wakker blijven en een verstoord slaap-waakritme.

Je ziet bij het gebruik van een laptop dus een heel groot verschil tussen de intensiteit op zijn hoogst en op zijn laagst. Nu zul je niet zo snel je laptop op de volledige intensiteit zetten in een donkere kamer, maar halverwege kan hij nog best komen. Hier is al sprake van een factor 10 in de lichtintensiteit, dus iets om over na te denken. Vaak als je de intensiteit lager zet is het even wennen, maar goed te doen. Mocht je nou toch graag een grotere intensiteit hebben, installeer dan f.lux, scheelt alweer de helft.

Bij de iPhone is het effect van ‘automatisch aanpassen’ erg interessant. In een donkere kamer past de lichtintensiteit zich automatisch aan. Mocht je bijvoorbeeld graag een duidelijk scherm willen overdag, zonder weerspiegelingen, dan is de volledige intensiteit logisch. Zorg er echter wel voor dat je ‘pas automatisch aan’ aan hebt staan, want dan zal het scherm al een heel stuk minder fel worden in de nacht, wat inderdaad beter is voor je slaap-waak ritme en ook voor de nacht zelf!

Een paar beperkingen in dit mini-onderzoekje zijn wel dat een lux-meter voornamelijk het kleurenspectrum buiten het blauwe licht meet, terwijl je juist ook het blauwe licht goed wilt meten. Daarnaast heb ik geprobeerd de meter elke keer op dezelfde afstand te houden, maar dit zal ook nog een aantal millimeters hier en daar schelen. Tenslotte is de kleine testgroep (n=1) de grootste beperking, ik zou eigenlijk meer laptops/smartphones moeten testen!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Required fields are marked *.