Stefan Knapen

PhD-student – Co-assistent

Richard Feynman over Biologische Studies

| 0 comments

Met lezen kom je altijd langs interessante stukken. Op het moment ben ik aan het lezen in Richard Feynman’s biografie, ‘Surely You’re Joking Mr Feynman.’ Feynman is één van de grotere Natuurkundigen die ooit deze aardbodem heeft bewandeld. Hij heeft een Nobelprijs gewonnen en heeft onder andere meegewerkt aan het Manhattan Project.

Maar bovenal is het een heel interessant persoon. Zijn biografie is erg vermakelijk, hij maakt grappen aan de lopende band, vertelt met een buitengewone vermakelijkheid over ingewikkelde concepten en laat zien hoe je een succesvol persoon kan zijn, die ook nog een lolletje maakt.

Een inspirerend persoon dus. Persoonlijk vind ik het erg moeilijk hoe serieus de ‘grote mensenwereld’ vaak is en ben blij te zien dat het ook anders kan.

Feynman heeft als experiment tijdens Graduate School (een soort Masterstudie) andere vakken gevolgd, waaronder biologie. Hier deed hij een interessante bevinding. Toen hij een presentatie moest houden over een proces in een kat ging hij de hele anatomie van de kat uitleggen, in de veronderstelling dat ze dit toch nog niet hadden opgezocht. De reactie uit de zaal was: ‘Maar dit kennen we toch allemaal allang?’ Waarop de quote volgde:

“Oh,” I say, “you do? Then no wonder I can catch up with you so fast after you’ve had four years of biology.” They had wasted all their time memorizing stuff like that, when it could be looked up in fifteen minutes.

Als Geneeskunde student was ik uiteraard direct geraakt. Wij leren rijtjes diagnoses uit ons hoofd, rijtjes symptomen en dan ook rijtjes behandelmethodes. Het echte snappen van de stof? Niet echt. Soms voelt het alsof het werk van een arts binnen vijf jaar overgenomen kan worden door een computer.

Gelukkig bestaat het beroep van arts uit meer dan alleen de juiste diagnose stellen. De vaardigheden om met een patiënt om te gaan, binnen een multidisciplinair team te werken en anamneses juist uit te voeren, dat is niet gemakkelijk in te halen. Wel geeft Feynman stof om over na te denken.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Required fields are marked *.