Stefan Knapen

PhD-student – Co-assistent

Slimmerkunde

“Stefan kan zowel met de deeltijders als met de voltijders omgaan en inspelen op hun behoefte. Hij betrekt de groep bij zijn verhaal door met herkenbare voorbeelden te komen en te kijken naar signalen uit de groep. Wij zien de lessen na de workshop duidelijk resultaat in het gebruik de Slimmerkunde trucs!”Pauline Sturm-van Dijk, docent opleider Hogeschool van Amsterdam

In het najaar van 2010 heb ik mee mogen werken aan Slimmerkunde, wat een ontzettend tof project was! Slimmerkunde is een onderwijsmodule waarbij er wordt gekeken naar het inzetten van Nieuwe Media in het onderwijs om op die manier Slimmer te leren en te leven!

Wat is Slimmerkunde?

Toen ik een halfjaar voor mijn eindexamens moest studeren ben ik eigenlijk Slimmerkunde technieken gaan ontdekken. Ik begon met bloggen, begon met twitteren (netwerken) en met veel meer online sites/tools bekijken en gebruiken. Ook begon ik meer out-of-the-box te denken in mijn aanpak van de examens. Ik bedoel, hoeveel mensen hebben voor elk vak een aparte map, met daarop op de voorkant een papiertje met standaard-weetjes die je nog even kan doorkijken vlak voor je examen?

Dat is Slimmerkunde. [highlight]Anders nadenken, slim je digitale vaardigheden inzetten en op die manier slimmer leren en slimmer leven![/highlight] Bekijk vooral even de site van Slimmerkunde! Daar staan ook heel erg veel (gratis) tips/pagina’s/sites die je op weg kunnen helpen.

De workshops/presentaties

Ik ben dus één van de 18 auteurs van Slimmerkunde en ik vind mijzelf altijd wel een mooie case-study, want ik heb Slimmerkunde (toen het nog niet bestond) ingezet voor mijn examen en daarmee een mooie 8 gemiddeld gehaald zodat ik nu kan doen wat ik wil doen en dat is Geneeskunde. Over Slimmerkunde geef ik nu presentaties/workshops op UW school!

Wat kan ik doen voor u?

Ik kan u helpen met het slimmer omgaan van:

 • Informatie: Hoe zoek je (de juiste) informatie en wat kun je doen om de informatie op een juiste manier te ordenen?
 • Huiswerk: Huiswerk kan een stuk leuker. Door wat handige online hulpmiddelen bij het huiswerk te betrekken wordt het ineens een stuk aantrekkelijker en zullen de resultaten ook beter worden.
 • Bronnen: Kun jij al die informatie op het internet goed filteren? Wanneer weet je welke informatie je kunt gebruiken en welke niet?
 • Planning: Het succes van de studie staat of valt met een goede planning. Die 24 uur per dag kun je maar één keer invullen. Hoe kun je dit slim aanpakken?
 • Presentaties: Iedereen kent Powerpoint, maar er zijn alternatieven. Hoe kun je informatie op een andere manier presenteren?
 • Gamen: Games zijn niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Door games te gebruiken in de les wordt school ineens een stuk leuker!
 • Blogs: Kennis delen is leuk! Waarom mensen het wiel opnieuw uit laten vinden als jij dat net al deed? Blogs zijn een leuke hulpmiddel om te laten zien waar jij je mee bezig houdt.
 • Veilig internetten: Helaas zijn er ook nadelen aan het internet. Je loopt namelijk zo een virus op. Hoe voorkom je dit en ga je op een gezonde manier met het internet om.
 • Leven: De term “Out Of The Box” zal wel bekend zijn, maar wat denk je van “Inside The Box”? Misschien nog wel belangrijker!

En nog veel meer! Slimmerkunde is een dynamische methode, waarbij de tools compleet onderhevig zijn aan de gedachtegang erachter. En dat is misschien het belangrijkste deel van de presentatie/workshop:

De gedachtegang achter Slimmerkunde – Wat betekent het Slimmer inzetten van Nieuwe Media/jezelf nou voor een leerling?

In principe is Slimmerkunde gericht op de middelbare school. Maar na een aantal workshops voor het basisonderwijs blijkt Slimmerkunde hiervoor ook geschikt! Ook is de vertaalslag naar het Hoger Onderwijs goed te maken, daarvoor geef ik namelijk ook al trainingen!

Mijn belofte aan u is:

 • Een interactieve presentatie/workshop. Praten is leuk, luisteren ook, maar een gesprek is het mooist. Bij een Slimmerkunde training hoort interactie. In een kleine groep betekent dit een echte conversatie, een grotere groep heeft misschien al genoeg aan handen opsteken.
 • De presentatie/workshop wordt gegeven naar behoefte. Het is heel simpel, ik wil een presentatie geven die hoort bij het publiek. Als ik voor een groep basisschooldocenten sta, houd ik geen praatje over hoe je misschien beter Prezi kan inzetten dan Powerpoint, want de kinderen moeten eerst de basis begrijpen. Net als er een verschil zou zijn of het publiek docenten of studenten is!
 • De tijd wordt zo  waardevol mogelijk ingevuld. Elke minuut die we hebben is maar 1 keer te gebruiken, laten we dat dan ook goed doen!
 • Begrijpelijkheid. De kern van het verhaal moet duidelijk worden, dit doe ik door middel van Jip en Janneke taal gebruiken, uiteraard naar het kennisniveau van het publiek.

Wat nu?

Neem contact met mij op! Dit kan via mijn contact pagina, daar staan alle benodigde gegevens. Bel mij even, dan kan ik dit verhaal verder toelichten, ook kan ik aan de telefoon specifieke vragen beantwoorden. Mochten we nou overgaan op inderdaad een presentatie/workshop is het misschien ook handig om eens samen koffie te drinken om een passend verhaal te maken.

Ik woon doordeweeks als student in Groningen, dus de noordelijke regio zie ik als mijn werkterrein. In het weekend wil ik nog wel eens in Apeldoorn/Utrecht zijn, dus er is van alles mogelijk!

Hoeveel kost dat eigenlijk?

Het financiële deel van het verhaal is voor de klant natuurlijk ook altijd interessant. Ik werk in principe met waardebepaling achteraf. Ik wil graag van zoveel mogelijk waarde zijn en daarom werk ik met deze methode. Dit geeft voor mij een reden om zoveel mogelijk waarde ook daadwerkelijk toe te voegen, in plaats van bij de uurtje/factuurtje methode een vaste afspraak waardoor ik niet meer mijn best hoef te doen.

Dit betekent niet dat ik gratis ben. Als opdrachtgever ben je je er natuurlijk van bewust wat normaal een workshop/presentatie kost waarin kennis wordt overgebracht. Neem dit bedrag dan ook mee in de waardebepaling achter. Heb ik minder gedaan dan wat er van mij verwacht wordt, dan is een lager bedrag gerechtvaardigd, heb ik meer gedaan, dan is een hoger bedrag misschien gerechtvaardigd! Op die manier werken we samen aan de waarde voor het publiek!

Leave a Reply

Required fields are marked *.